Divendres, 14 d’octubre de 2022, una trentena d’estudiants de literatura de l’Institut Baix Penedès del Vendrell, ressegueix els espais de la Ruta Literària Maria Aurèlia Capmany de Magí Sunyer pel Passeig Arqueològic, l’Ajuntament de Tarragona, l’Antic Ajuntament, el Pla de la Seu, la casa del carrer de les Coques i la Diputació al bell mig de la mar i de les muralles, paisatge destacat per Maria Aurèlia en la seva novel·la L’altra ciutat on retrata la Tarragona de la primeria dels anys cinquanta del segle passat.
Els alumnes, acompanyats per Jordi Martí i Núria Llambrich i guiats per Jesús Figueres Jové de l’APELLC, segueixen atentament les vicissituds camptarragonines de l’autora. Inicialment el contacte fou amb el Xavier Amorós de Reus, passa pels Mas dels Casaments i fa cap a la Tarragona que a poc a poc es deixondeix del son ancestral que la manté endormiscada. La presència de Jaume Vidal a Tarragona per tal de fer-se càrrec de les matèries de Llengua i Literatura Catalanes a la novella Universitat tarragonina ajuda aquest despertar. Els textos salpebrats per la gràcia, ironia i finor de la Maria Aurèlia donen una visió prou exacta de la dimensió humana, literària i d’activista d’aquesta autora, podríem dir-ne, mig tarragonina.
Quan passem per davant del Portal del Carro, hi entrem i el Jordi ens explica, davant del convent de les Oblates, que fou presó de dones durant el franquisme i un dels símbols de la repressió de la dictadura a Tarragona. I la Núria ens fa avinent de la metxa guardada dintre de l’ermita de Sant Magí que, destinada a fer explotar la càrrega de pólvora per volar la capella quan els francesos es van retirar l’any 1812, doncs que no va prendre ni amb fum de sabatots.
Amb aquesta ruta els alumnes completen la formació rebuda amb la lectura de Feliçment jo soc una dona, llibre obligatori al Batxillerat.
El dia següent, 15 d’octubre, vam repetir la ruta, però aquest cop ja no era amb un grup de secundària. Aquí us deixem algunes de les fotografies de la jornada.