Davant l’allau ingent d’immigrants procedents d’arreu i la manca de normalitat lingüística en català, malgrat tractar-se aquest nostre país, del territori que li és propi, cal buscar en la gent la complicitat que estranyament manifesta en confondre educació en submissió lingüística o suposar una incapacitat lingüística en aquell interlocutor que els fa l’efecte que no és originari d’aquesta terra o tantes d’altres excuses que sembla que sempre valen i serveixen per deixar la llengua pròpia aparcada al voral a disposició, en tot cas, d’aquell que bonament la vulgui usar, ben lluny, doncs, com deia al principi, de contenir els valors que emanen de la majoria d’altres llengües. Autoodi, no?
Sort tenim d’aquells que encara creuen en el voluntarisme i en el petit granet d’arena que cadascú pot aportar per tal que la nostra societat avanci vers el camí desitjat, que sovint dista molt del camí imposat, del camí dominant. Així, doncs, és d’agrair que tanta gent se sumi a programes com els Voluntaris per la llengua, una iniciativa que va començar el 2002 al CNL de Cornellà -sembla ser que últimament es un pou de troballes, Cornellà- i que, des d’allí, es va estendre arreu del Principat, sobretot a partir de 2004, amb la implicació de tot el CPNL i la Secretaria de Política Lingüística. Símptoma, doncs, de la força i validesa de la proposta en la nostra societat tan plural i complexa en aquest àmbit, en la qual encara queda gent nouvinguda oberta a la nostra llengua, a la qual cal no barrar-li el pas, com fem quan no ens hi adrecem en català, i gent que nouvinguda en algun moment o altre o no, coneixedora de la llengua, s’ofereix a parlar en català amb aquesta gent una hora a la setmana durant deu setmanes; per aconseguir que l’interessat/ada pugui realment aconseguir practicar aquella llengua que vol aprendre i que ja domina en certa mesura, al voluntari només se li demana un cop de mà, no pas ensenyar de bell nou la llengua.
Per la generositat i força de la proposta és que l’APELLC (Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes) des de principi de curs també està promovent la iniciativa a través del suport de la Secretaria de Política Lingüística. El proper dimarts a les 18.30 a l’aula 3104 de la Facultat de Lletres de la URV, se’n farà la presentació amb la presència de Xavier Grasset com a voluntari.