logo apellc

L’aniversari de l’Apellc: actualitat i reptesEnguany convoquem el VI Premi Joves.lit i, a més, celebrem el 10è aniversari de l’APELLC. La nostra associació té un nom llarg i complet: Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes. Sota el paraigua de l’APELLC, s’hi aixopluguen persones de la més variada procedència i activitat professional. Sempre, és clar, relacionades amb la llengua i la literatura catalanes.

Nascuda, doncs, el 2002, l’APELLC integra professors de secundària, de la universitat, correctors, traductors, gestors culturals, tècnics en política lingüística… Els punts suspensius em salven de possibles omissions. El Departament de Filologia Catalana de la URV, a través dels professors Magí Sunyer i Pere Navarro, va llençar la idea de crear l’associació per treballar en dues direccions. La primera era la de prestar un servei als antics alumnes de la Universitat a través de la borsa de treball. La segona, promoure la llengua i la literatura en l’àmbit geogràfic propi de la Universitat Rovira i Virgili.

La idea de crear l’associació aviat va trobar terreny assaonat. Es constituí la primera junta, presidida per l’estimat i enyorat Josep Maria Pujol, i de seguida es traçaren les línies mestres de l’associació: organització d’activitats i cerca de suport econòmic per sustentar-les. La col·laboració amb les entitats culturals i cíviques de casa nostra ha sigut el nostre lema: participació en la Tardor Literària amb els dimecres literaris de l’APELLC; acompanyament a les Veus Paral·leles a la primeria de juliol; últimament hem anat de bracet de CC.OO, d’Òmnium i UGT en l’acte cultural de l’11 de Setembre, al Metropol; organitzem jornades sobre llengua. E tutti quanti.

Ruta literària Josep Anton Baixeras, organitzada per l’Apellc en el marc de la Tardor Literària de l’any 2010.

Guanyadors del Premi Joves.lit amb membres de la Junta i el president de la Diputació en l’edició de l’any 2009.

Us preguntareu ¿com se sustenta econòmicament l’APELLC? Tenim tres fonts d’ingressos: la quota dels associats —en som més de cent-cinquanta!—, les subvencions de les institucions i les aportacions provinents de mecenes.

El context actual de crisi econòmica no ens és gens propici. Tots sabem que els pressupostos dedicats a cultura s’han estroncat dràsticament i les associacions que treballem en aquest àmbit ens en ressentim. Tot i aquest desert de desesperança, hem cregut que calia mantenir el nostre buc insígnia: el premi APELLC Joves.lit. Aquest és el sisè any de la convocatòria. Adreçat a joves de 14 a 21 anys, vol incentivar l’interès dels joves de la demarcació de Tarragona per escriure obres de creació (narrativa i poesia) atès que no existeix cap premi literari d’aquestes característiques i destinat a aquestes franges d’edat.

En aquest dos lustres, l’APELLC ha rebut subvencions de l’Ajuntament (a la primeria) i de la Diputació de Tarragona (durant llargs i fructífers anys), de la Institució de les Lletres Catalanes, de la Direcció General de Política Lingüística… Ara, però, l’aixeta es va tancant amb unes proporcions alarmants. La cultura, que és l’aposta més fiable per assegurar el futur d’un país, veu escapçat el seu vol.

Dintre d’aquest context, L’APELLC obre de bat a bat la porta de l’esperança, es referma en el treball per la llengua i la literatura catalanes, persegueix noves vies en la cerca de finançament en la societat civil catalana i diversifica la seva activitat treballant perquè el nostre patrimoni literari es projecti al món.

Jesús Figueres

Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC)

5 de març de 2012