logo apellc

Quatre dramaturgs catalans debatran a l’Antiga Audiència de Tarragona l’escriptura teatral contemporàniaL’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literarura Catalanes organitza l’acte

EL PUNT. Tarragona

L’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) ha organitzat per dimarts que ve, dia 11, a l’Antiga Audiència de Tarragona, la segona sessió del cicle Escriure, traduir, editar , que consistirà en una taula rodona sobre L’escriptura teatral contemporània . Hi intervindran els dramaturgs Carles Batlle, Albert Mestres, Manuel Molins i Victòria Szpunberg, moderats per Joan Cavallé, escriptor i cap de Gestió Cultural de l’Ajuntament de Tarragona.

Els ponents convidats per l’APELLC explicaran durant la taula rodona la seva pròpia obra i també es plantejaran qüestions com les línies de l’escriptura dramàtica en l’actualitat a Catalunya, les tradicions de les quals es parteix i les possibilitats de desenvolupament. Els dramaturgs també valoraran la necessitat que es produeixi una renovació del teatre català i els mecanismes per fer-la possible. Joan Cavallé, el moderador, plantejarà als ponents si la programació actual afavoreix l’experimentació en l’escriptura teatral o, al contrari, la frena. També debatran les polítiques de programació necessàries per garantir la programació autòctona. Els quatre dramaturgs que intervindran en el debat -de diferents generacions- són autors força representatius dels últims corrents de teatre. Manel Molins n’és el més gran i el que té més obra publicada, mentre que Victòria Szpunberg, nascuda als anys setanta, és la més jove. El barceloní Carles Batlle combina l’escriptura dramàtica amb la investigació de la dramatúrgia. Algunes de les seves obres són Combat i Sara i Eleonora. El seu és un teatre de la síntesi, i se situa a les antípodes del teatre que escriu el seu conciutadà Albert Mestres, que cultiva el teatre barroc. Mestres escriu poesia, narrativa i teatre des de fa temps, si bé l’aparició en escena de les seves obres dramàtiques és relativament recent. La seva és una veu absolutament original i pròpia dins el panorama del teatre català. El valencià Manuel Molins és un dels dramatugs més importants de l’escena valenciana. Combina la creació dramàtica amb la direcció teatral. Una de les seves darreres creacions és Abu Magrib, que tracta sobre els problemes de la immigració. I Victòria Szpunberg (Buenos Aires, 1973) viu a Barcelona des del 1977. Ha dirigit els espectacles La lección de Ionesco, 1-2-3 Cielo, sobre textos de Julio Cortázar i dramatúrgia pròpia, estrenat al Festival Internacional de Teatre de Sitges 99, i L’aparador. També ha treb allat com a ajudant de Sergi Belbel en muntatges com Morir (teatre Romea 1998) i Rumors (teatre Comtal 1999).