APELLC

logo apellc

Aquest dilluns al matí s’ha presentat, a la llibreria La Capona, el Premi Joan Salvadó Sorolla de treballs de recerca de batxillerat sobre tradicions festives catalanes (Premi Janó), impulsat per l’Associació Mulassa de Tarragona, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes i la Cooperativa Combinats. Aquest nou premi vol impulsar l’estudi de la cultura popular catalana per part dels joves.

Hi podran optar els estudiants de batxillerat que presentin un treball de recerca —o d’investigació— sobre la matèria en qualsevol institut d’ensenyament secundari dels Països Catalans. Els treballs han d’estar escrits en llengua catalana i han de tenir com a objecte d’estudi algun aspecte relacionat amb les nostres tradicions festives. Des de l’organització, s’apunta que es valorarà, especialment, aquelles investigacions que guardin alguna relació amb els seguicis populars del país o amb algun element que hi tingui a veure.
El premi està dotat amb 1.000 euros per al guanyador —que també rebrà 200 euros en llibres— i 300 euros per al centre educatiu on l’estudiant hagi completat el seu treball.

El termini d’admissions de treballs aspirants clourà el 31 de maig de 2024, i el veredicte es donarà a conèixer a la ciutat de Tarragona durant el setembre d’aquell mateix any. Les bases del premi, on s’especifica com s’han de presentar les candidatures al premi, ja es poden consultar a la següent pàgina web: https://premijano.cat

La imatge gràfica del premi ha anat a càrrec de l’il·lustrador tarragoní Edu Polo, i el jurat d’aquesta primera edició del Premi Joan Salvadó Sorolla estarà format per Jordi Bertran Luengo, Mercè Sunyer Figueres, Pau Miquel Diego, Anna Gispert Magarolas i Enric Garcia Jardí (aquests dos darrers, en representació de l’APELLC i l’Associació Mulassa de Tarragona, respectivament). El guardó també rep la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Un homenatge a l’aportació cultural de Joan Salvadó Sorolla (Tarragona, 1928)

El premi, que aspira a reforçar la importància de Tarragona en matèria de cultura
popular des del camp de la investigació, du el nom del fuster Joan Salvadó Sorolla (Tarragona, 1928), conegut popularment com a Janó, que ha estat una figura cabdal en la recuperació de les tradicions catalanes a la ciutat de Tarragona. Entre els anys 1944 i la dècada dels vuitanta del segle passat, va impulsar (Colla Sardanista Pirineu, Colla de Veterans Enyorança, Dolç Record, Centre de Colles Sardanistes de Tarragona, etc.) i va formar part (Esbart Dansaire de Tarragona) de diferents colles sardanistes.

Implicat també en el Casal Tarragoní i el Cine Club Cultural, l’any 1984 va promoure el Centre de Colles Sardanistes de Tarragona, del qual va ser president. Des d’aquesta entitat va encapçalar la recuperació històrica de la Mulassa, un element del seguici popular tarragoní que no sortia als carrers des del segle XVIII. Ell mateix, com a fuster, va construir l’estructura d’aquesta figura, dissenyada i modelada per l’artista Joan Serramià, i va fomentar que l’entitat tingués també un grup de gralles. En l’actualitat, Salvadó Sorolla és el president honorífic de l’Associació Mulassa de Tarragona, ja desvinculada de les sardanes, però molt arrelada, encara, a la ciutat

En el camp de la imatgeria festiva, Salvadó Sorolla ha treballat en la construcció
d’elements com el Drac de Sant Roc, el Bou, la Mulassa Petita, el Bou Petit i els
Gegantons Negritos Petits de Tarragona, i ha col·laborat en la creació de l’estructura del bestiari d’altres poblacions, com la Mulassa de Torredembarra.
L’any 2010 va ser proclamat Perpetuador de les Festes de Santa Tecla de Tarragona.